aug 092012
 

Al in een eerder blog schreven we over de impact van topsport op een gezin en de dingen waar je tegenaan loopt. We laten de financiële aspecten en dergelijke even achterwege en focussen nu even op het onderwerp studie. Oftewel: hoe je moet kiezen tussen een Olympische ambitie en een opleiding in een richting die je voor ogen hebt:

Vandaag in het nieuws: “Topsportklimaat in Nederland gaat achteruit”.  Dat kun je wel stellen ja. Een praktijkvoorbeeld:

Al als C junior wordt Mark door de KNSB opgenomen in het Masterplan 2018. Een lange termijnplan voor NOC*NSF om toen al de talenten op te pikken die het in Korea moeten gaan doen.

Als B junior wordt Mark opgenomen in Jong Oranje en daarin begint hij nu aan z’n derde jaar. Hij doet en laat alles voor z’n sport en ook op ons gezin heeft zijn sport een grote weerslag.
Mark rijdt steeds vooraan mee, terwijl hij pas het laatste jaar ook fysiek is gaan groeien. Na een wat onstabiele periode (20 cm groei in een half jaar) gaat het weer lekker. Er zit echt potentie in hem.

Ondertussen doet hij via het CTO de laatste twee jaar van het VWO. In een soort zelfstudie haalt hij zonder vertraging en met prachtige cijfers het diploma. Het beste cijfer van de hele (reguliere) school op natuurkunde, na slechts twee ontmoetingen met de leraar! Respect voor talent, discipline en inzet!

Nu wil Mark graag een technische studie doen. De TU Delft was niet te combineren met topsport in Heerenveen. Ook HBO werktuigbouw in Leeuwarden was niet te doen. Er is onderzocht of er voor Mark en nog twee schaatsers in samenwerking met de LOI een aangepaste opleiding werktuigbouw kon komen, maar na thuiskomst van vakantie uit Tirol blijkt ook die (laatste?) optie niet gelukt.
Komend seizoen gaat Mark vol voor een succesvol shorttrack jaar en probeert hij daarnaast iets nuttigs te doen voor een toekomstige studie. Als er na dit seizoen nog geen oplossing is gevonden voor een studie in zijn richting, wordt het een keuze tussen een Olympische kans zonder (technisch) diploma in 2018 of wel een diploma als recreatief sporter. In dat geval staat de keuze nu al vast.
Het zou eeuwig zonde zijn van alle ambitie, potentie en investeringen van bond en onszelf tot dusver, maar het is het resultaat van Nederlands topsportklimaat. We blijven alle mogelijkheden verkennen en hopen op een (financieel haalbare) oplossing. Alle tips welkom!
NASCHRIFT 12-8: Op Facebook nog even een discussie gehad met iemand dat dit juist topsport tot topsport maakt. Ik ben het daar slechts ten dele mee eens. Topsport vraagt offers, in de dingen die je doet en in de dingen die je laat. Al die discipline en het doorzettingsvermogen maken samen met talent, arbeid en inzet het succes. Een land met een topsportklimaat zorgt dat van deze talenten de beste aan de start komen te staan. Niet degenen waarvan de ouders het meeste geld hadden, of die het meest van hun maatschappelijke carrière na de sport wilden opofferen. Een land met een topsportklimaat heeft visie en maakt integraal beleid om dat soort drempels weg te nemen, zodat de échte toppers; fysiek en mentaal, aan de start staan. In zo’n land heeft sport écht betekenis in de politiek en zijn de OS niet alleen een feestje voor bestuurders om mee te juichen. Dan hebben de sporters ook support in hun weg naar die OS. Via scholarschips of wat voor regelingen dan ook. Zodat ze zich vol op hun sport kunnen concentreren.
Mooie woorden van Van der Geest op de TV vanavond. Fijn dat hij het zo direct durft te zeggen. Sluit mooi aan bij de essentie van deze blog. Ons bezwaar zit ‘m niet in alles wat we al doen en laten voor de sport, maar in het gebrek aan beleid om drempels weg te nemen zodat echt de beste athleten aan de start komen te staan.
UPDATE DEC. 2012:
Inmiddels zijn ze optimistisch om voor Mark via contractonderwijs met Stenden de opleiding Werktuigbouw rond de sport te plooien. We hopen dat dit lukt en ook dat hier snel zekerheid in komt. Ten eerste zodat het Mark een stuk rust geeft en hij zich met volle overtuiging op zijn sport kan richten. Ten tweede zodat het ons tijd geeft nieuwe alternatieven te zoeken, mocht het alsnog niet lukken.
REACTIES WELKOM!