HB

 

Hoogbegaafheid. Een rotwoord vind ik zelf. Beladen met vooroordelen over kinderen die op hun 9e al Chopin spelen en op middelbare school leeftijd hun eerste twee universitaire studies afronden. Met associaties van hijgerige ouders, beter voelen en nerd-achtige dingen. Dat is het beslist niet! Hoogbegaafdheid kenmerkt zich naast een hoge intelligentie vooral door het anders zijn: sneller en complexer denken, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, loyaliteit, een enorme drive om te verbeteren. HB’ers functioneren op een andere frequentie dan het grootste deel van de bevolking. Zeker als je niet van je eigen HB-zijn bewust bent, zorgt het voor frustratie, verveling, eenzaamheid en twijfel.

 

Hoogbegaafdheid is dus méér dan intelligentie alleen. Dit boek is erg informatief als het om HB gaat. Klik op de omslag voor een BOL.com linkje:

 

Ongeveer 2 á 3 procent van de bevolking is HB. Ik zelf heb me altijd “anders” gevoeld, maar wist niet wat.  Het slimste jongetje van de klas op de basisschool. Hoefde nooit te leren. Meester Henkel gaf me extra uitdagingen omdat hij zag dat ik me verveelde. Op de middelbare school gebeurde het tegendeel. Hier is geprobeerd om mij klein te houden in een autoritair regiem. Het behalen van het Elfstedenkruisje in 1986 kostte me drie dagen nablijven in plaats van een compliment. Ik ging van een rapport met negens en tienen in de VWO brugklas naar zitten blijven in de HAVO, MAVO diploma, van school af, 4 HAVO in 3 maanden doen en daarna afronden. Mijn HBO opleiding Milieukunde was multidisciplinair. Je mocht, nee je móest, vraagstukken in hun totaliteit analyseren en aanpakken. Dat paste uitstekend bij mij: grenzeloos denken. Ook een breed vakkenpakket maakte dat het niet saai werd, met vakken als bestuurskunde, recht, planologie, psychologie, sociologie, ecologie, fysische en chemische milieukunde en communicatievakken. Dat laatste werd mijn hoofprofiel. Toen ik begon te werken, ben ik helemaal de richting van communicatie op gerold. Mijn drive was bouwen. Niet dingen bij toeval doen maar omdat er een gedachte achter zit. Handiger, logischer, dingen in het totale verband bezien. Na een aantal banen werd ik ZZP’er. Ook hier in elke opdracht gezocht naar ruimte om een afdeling en een organisatie te helpen uit de waan van de dag te komen. Dingen vanuit visie en strategie te organiseren. Vanuit overzicht gaan werken. Hoe anders kon het dat ik er met mijn 32 uur zonder problemen de banen van twee weg gevallen fulltime collega’s bij deed? Gaandeweg ontdekte ik dat hier mijn missie lag. Het reguliere communicatieadvieswerk deed ik er wel bij, maar ook vooral om zichtbaar te maken hoe dingen werken als je het vanuit visie en strategie benaderde. En dat communicatie zonder verbinding met organisatie in feite weinig meerwaarde voor de organisatie heeft.

 

Bij het gesprek voor mijn laatste klus heb ik duidelijk aangegeven dat hier mijn drive zat, en ik hier mijn voldoening haalde. Daar waren ze erg blij mee. In de praktijk echter, bleek er geen enkele behoefte aan en werd ik gedwongen in de waan van de dag te werken, zonder dat er een basis lag. Ik had allemaal plezierige en deskundige collega’s maar ik zag ze elke dag weer spartelen en mocht niet helpen om meer vanuit beleid en structuur te gaan werken. Ook de opdrachtgever zag dat het zo niet werkte en ik was blij dat het stopte. Opnieuw vroeg ik me af waarom men in de waan van de dag wil blijven ploeteren terwijl ik graag wil helpen omdat het zoveel soepeler, efficiënter en leuker kan. Er rijzen dan nog meer twijfels over jezelf op.

 

Toen ik deze twijfels uitsprak, werd ik door twee mensen op hoogbegaafdheid gewezen. Ik las het (gratis) e-book dat aan te vragen is op www.giftedpeople.eu en in één klap vielen alle puzzelstukjes voor mij op hun plek. Dat boek ging gewoon voor 95% over mij. Opluchting. Een last van m’n schouders. Ik volgde op eigen initiatief en kosten een jaar lang het Insight coachingtraject en was er klaar voor om met hernieuwde inzichten eindelijk eens ergens echt tot mijn recht te komen. Een grote les uit het traject: vind een werkplek waar je niet slechts getolereerd wordt, maar juist gewaardeerd om het unieke dat jij te bieden hebt. Dus onder andere een werkplek met ruimte om buiten de lijntjes te kleuren en initiatief en verantwoordelijkheid te mogen nemen.

 

Al gedurende het traject heb ik gezocht naar dergelijke functies en werkplekken en ik heb ze niet kunnen vinden. Ik herken in elke vacature het beperkte denken over de rol van communicatie in een organisatie en de traditionele rol van de adviseur. Ik heb mezelf via deze site en op LinkedIn zichtbaar proberen te maken met een ander geluid en ook als persoon die als snelle, conceptuele denker met visie een echte meerwaarde kan leveren aan organisaties, maar deze positionering heeft niks opgeleverd. Omdat ik steeds meer het gevoel krijg dat niemand er op zit te wachten om communicatie daadwerkelijk uit de waan van de dag te halen én (al dan niet terecht) dat ik mezelf als steeds meer te kijk zet op een manier die gevoelsmatig eerder afwijzing dan erkenning teweeg brengt, heb ik besloten een punt te zetten. Ik begraaf mijn ambitie voor wat betreft communicatie, tenzij zich alsnog een partij meldt hierin geïnteresseerd te zijn. Deze breuk met het verleden schept voor mijn ruimte om verder te kijken. Dit betekent ook dat ik mijn LinkedIn heb verwijderd. Alles dat ik voorheen deed, is historie die er niet meer toe doet. Ik wil mezelf zijn en niet anders voordoen dan ik ben op dat in mijn beleving hijgerige platform. Ik doe er niet meer aan mee. Wederom opluchting en onmiddellijk ruimte in m’n hoofd.

 

Dus hier sta ik dan. HB’er met een open toekomst voor zich. Ervaring en competenties genoeg. Niet meer blijven hangen in de ambitie om organisaties die daar geen behoefte aan lijken te hebben, verder te helpen met communicatie en organisatie. Dat schept ruimte voor nieuwe kansen en elke stap vooruit is er een.

Voor wat meer beeldvorming zijn hier twee verhelderende video’s over HB: