Schaatsen

 

Natuurijs Giethoorn

Vijfmerentocht Wanneperveen

Ons gezin heeft wel iets met schaatsen. Hank reed in zijn jongere jaren alle soorten wedstrijden en de Elfstedentochten van 1986 en 1997. Hij was jaren ST-3 gediplomeerd trainer bij Schaatstrainingsgroep Giethoorn. Ook was hij hier enige tijd secretaris en waarnemend voorzitter, terwijl ik de ledenadministratie deed. Zelf begon ik ook al vroeg met schaatsen. Tot m’n 18e reed ik op houtjes en alleen op natuurijs. Pas na mijn 35e ben ik via STGiethoorn gaan schaatsen. Ik combineerde het met het brengen en halen van de jeugd naar schaatsles en kon zo mooi mijn eigen schaats-kunsten enige techniek bijbrengen. Hiermee legde ik de goede basis voor diverse schaatstochten. We hebben samen al twee keer de Hollands Venetiëtocht gereden (begin 2012 een extra lange!), Dorpentochten en meer.

>> HIER HET VERHAAL VAN HANK’s ELFSTEDENTOCHT VAN 1997

Natuurijs

Natuurijs 5-2-2012

 

Toen zoon Mark klein was, hadden we zijn buggy op oude skies gezet en zo gingen we vanuit Wanneperveen de Wieden in! Zo sloeg het schaatsvirus over op onze kinderen. Beide zijn begonnen met jeugdschaatsen en daarna langebaan en shorttrack gaan rijden. Ze zijn meerdere keren clubkampioen geweest en hebben overal langebaanwedstrijden gereden; tot in Zweden aan toe. Vier jaar achtereen namen we deel aan de trainingsweken met STGiethoorn in Inzell. Deze waren altijd erg leuk en gezellig! Maar inmiddels heeft de jeugd zich volledig toegelegd op shorttrack. Ze zijn beide via het overgangsuur lid geworden van Shorttrack Club Thialf.

Starclass Malmö day 2

NK shorttrack 2012 day 2

Anke zat jaren in de Friese shorttrackelectie. Tijdens haar AFS uitwisselingsjaar in de USA haalde ze medailles op langebaan en shorttrack op de US Nationals. Daarna ging ze studeren en ging shorttrack op een lager pitje, al won ze op het NK van 2016 nog wel een bronze medaille op de 500 meter.

Mark is al jong via deze zelfde Friese selectie onder leiding van Henk Bos doorgestroomd naar Jong Oranje. Hij greep deze kans, maar moest hiervoor naar Heerenveen verhuizen. Inmiddels zit hij in de Nationale Trainings Selectie en heeft hij al medailles op Worldcups en WK. Ons leven werd lange tijd dus (op één rustmaand in het jaar na) behoorlijk beheerst door shorttrack. We reden naar trainingen en wedstrijden. Dat zijn de KNSB-cups door heel Nederland maar we zijn ook voor wedstrijden naar Bolzano gereden, naar Dresden, Reims, Malmö, Hasselt en meer. Shorttrack was nieuw voor ons. Om wat meer kennis van de shorttrack te krijgen en ons nuttig te maken bij wedstrijden volgden Hank en ik de jurycursus shorttrack. Al snel werden we ingezet als actief jurylid en kregen we taken in de heatbox, aankomstjury, tijdjury, etc.  We oefenden bij club- en regiowedstrijden en zaten ook al in de jury bij “grote wedstrijden”, zoals Worldcups, EK’s en nationale wedstrijden. Wanneer de jeugd zelf niet mee strijdt, helpen ze veelal mee als runner, blokjeslegger o.i.d.  Dit doen ze gewoon omdat het leuk en gezellig is. De impact van shorttrack op het gezin gaat ook nog iets verder. Daarover schreef Hank in het blog Topsport.

KNSBcup final 2012

Al met al brengt de sport ons in contact met een hele nieuwe wereld en bevindt een groot deel van onze vrienden- en kennissenkring zich doorgaans langs een ijsbaan.

Shorttrack is een heel leuke discipline binnen de schaatssport. In onze ogen wat onderbelicht in Nederland, maar we denken dat dit snel gaat veranderen. Kom gerust eens kijken. De wedstrijdkalender staat op Shorttrackonline. Meer uitleg over de sport op de site van Mark en in een filmpje van Anke: