Steinach

 

Hank komt er vanaf zijn zesde. Sinds we verkering kregen ben ik ook elk jaar mee geweest; op 1 jaar dat ik net was bevallen na. We skiën er graag en sinds een flink aantal jaren komen we er ook graag ’s zomers om te wandelen en te mountainbiken. Steinach am Brenner (en het naastgelegen Nösslach in de zomer).

Familie op 2000 meter

Dirndl

Half augustus 2014 zijn we op de fiets vanaf huis naar Steinach vertrokken. Na 1140 prachtige kilometers kwamen we op dag 12 aan. Het reisverslag van deze tocht staat op www.aafkeprinsen.nl/fietsreis-naar-steinach

Dit schreef Hank erover voor het blad Bergen magazine:

Met als bekendste vakantiedorp Steinach am Brenner (1050 m) strekt het brede Wipptal zich uit van Innsbruck tot aan de Brennerpas. In dit gebied zijn behalve skipistes, wandeling- en mountainbikeroutes talloze andere mogelijkheden. Innsbruck is een leuke, hippe stad. In Brenner vind je kleine winkeltjes en een groot outletcentrum. Zwembaden vindt u in Steinach zelf of bijvoorbeeld in Wattens waar je ook de Swarovski Kristalwerelden kunt bezoeken.

Auteur: Hank Prinsen

Het Wipptal in de winter
Bekende skigebieden in de regio zijn de Patscherkofel (Olympische afdaling), de Stubaier Gletscherbahnen en Steinach am Brenner in skigebied Bergeralm. Dat laatste is als skigebied geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde wintersporter. Het is niet direct dé plek voor een bruisend apres-ski-gebeuren, maar dat zullen sommigen alleen maar als voordeel zien.

 Hank Prinsen ©Bergeralm
Bij het dalstation, onderaan de dalbrug van de Brennerautobahn, start een langlaufloipe het prachtige Gschnitztal in. De nieuwe gondelbaan brengt je omhoog tot liftrestaurant Bergeralm op ca. 1500 meter. Hier vinden we een kinderliftje, de Steinboden sleeplift (blauw), een driepersoons stoeltjeslift en de tweepersoons stoeltjeslift Hohe Turm die je tot ruim 2000 meter hoogte brengt. We vinden hier ook bergrestaurant Bärenfalle, het snowboard funpark, hohenloipes en een lange rodelbaan het dal in. Rodels zijn bij de lift te huur.

 Hank Prinsen ©Er zijn meerdere pistes naar het dal. Aanrader onderweg is het oude Bergeralm; een authentieke berghut waar ze ook heerlijke Kaiserschmarrn bakken (Oostenrijks desert). Alleen voor de zeer geoefende skiërs met voldoende lef is er sinds seizoen 2009/2010 de Manni Pranger piste; met 46 graden (102 procent!) de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk. Zo steil dat de pistenbully bij het prepareren ervan aan een lange staalkabel hangt.

Ook vanaf 2000 meter gaan er meerdere afdalingen omlaag, van rood tot zwart. Je kunt ook doorsteken naar de Hochsonnlift aan de andere kant van de berg. Deze lange sleeplift over natuurgebied de Nössacher Mahder heeft meerdere afdalingen en een groot gebied waar je off-piste kunt skiën. Heerlijk bij verse diepsneeuw!
Door de verscheidenheid aan pistes is Bergeralm erg geschikt voor gezinnen en gezelschappen waarvan niet iedereen even goed kan skiën. Veel mensen komen er al tientallen jaren; eerst met hun ouders, later met hun eigen gezin. Ook de gemoedelijke sfeer en de gunstige tarieven maken Bergeralm tot een laagdrempelig skigebied, dat toch maar even drie keer nachtskiën per week biedt. Er zijn meerdere skischolen actief, waaronder die van Hansi Hilber in Steinach zelf.

Het Wipptal in de zomer

 Hank Prinsen ©

Heeft het sneeuwdek eenmaal plaats gemaakt voor de groene, bloemrijke alpenweiden waarop het Tiroler Grauvieh gemoedelijk grazend hun bellen laten klinken, dan wordt het tijd voor andere activiteiten in het Wipptal. Voor de kleinsten onder ons is een bezoekje aan de Baerenbachl een aanrader. Dit belevings- en activiteiten wandelpad vanaf het middelstation Bergeralm biedt veel vertier en speelplezier. Wie wil, kan uit talloze bergwandelingen kiezen. Bijvoorbeeld een langere, redelijk vlakke wandeling richting de Lichtsee of een wandeling over de Nösslacher Mahder. Waar ’s winters de Hochsonnnlift is, ligt zomers één van de mooiste alpenweiden van Tirol.

Iets meer inspanning kost de beklimming van de Serles, 2717 meter hoog op de hoek van het Stubaital, vanaf het klooster van Maria Waldrast. Trek voor de heenweg 3 uur uit, en voor de terugweg nog eens goed 2 uur. Andere uitdagende bergwandelingen in deze prachtige bergwereld leiden naar bijvoorbeeld de Innsbrucker Hutte, het Padasterjochhaus, het Tuxerjochhaus, de Tribulaunhütte of de Geraerhütte.

 Hank Prinsen ©Geschikt voor jongere kinderen is een wandeling naar Sankt Magdalena (1664 m); een kluizenaarswoning en kapel met eeuwenoude fresco’s, een prachtig uitzicht en in de zomermaanden “bewirttschaftet”.

Moutainbiken
Ook mountainbikers komen in het Wipptal ruimschoots aan hun trekken. Wie met kinderen lichte tochten wil maken, volgt bijvoorbeeld de Sill en slaat dan af het Navistal in. Of je fietst het Gschnitztal in tot de waterval bij Feuerstein. Wie het hogerop zoekt, kan de ronde maken van Nösslach richting de Kastenalm, voortijdig omhoog afbuigen, over de Eggerjoch (2132 m), langs de Trunahütte richting Bergeralm en dan weer naar Nösslach. Een andere mooie klim loopt vanuit Trins naar de Blaserhütte (2180 m). Hier bloeit ook de Edelweiss.

Militärstrasse
 Hank Prinsen © Een andere aanrader is de oude Militärstrasse. Fiets vanaf Gries via Brenner (Italië) in en sla dan tegenover Gasthaus Vetter rechtsaf een bergweggetje op. Na eenlange klim met mooie uitzichten kom je op de lange Militärstrasse die zich op een hoogte van ca. 2000 – 2200 langs de bergtoppen slingert. Je fietst langs manschappenbunkers uit lang vervlogen tijden. Uiteindelijk ga je bij de Sandjoch de bergkam over en sta je weer in Oostenrijk. Na een half uurtje met de fiets aan de hand wordt fietsen weer mogelijk en kom je bij de Obernberger See. Dit bergmeer bestaat uit twee delen die afhankelijk van de waterhoogte al dan niet met elkaar verbonden zijn. Hier kun je de forellen zien zwemmen. Bij het Gasthof kun je eventueel nog een roeiboot huren of op het zonnige terras aan het water een pauze inlassen. Uiteindelijk fiets je door het Obernbergtal weer richting Gries.

Publicaties
Interessante informatie over historie en bezienswaardigheden in de regio staat o.a. in de ANWB reisgids Tirol Vorarlberg door Roswita van Maarle en Maarten Mandos en in het boek Wipptal, Stubaital und Seitentäler door Beatrix und Egon Pinzer.
Bergen Magazine, nulnummer 2006. Sneeuwschoenwandelen boven het Wipptal. Paul Hesp.

Kaarten
Aanbevolen wandelkaart is er één van Mayr, nr. 24, Wipptal und Seine Seitentäler schaal 1:35.000. Deze is ook prima te combineren met het boekje MountainBike Touren Innsbruck Umgebung – Stubaital – Wipptal und Seitentäler door Manfred Bauer en Norbert Span.

Meer info
Meer informatie over dit prachtige gebied is op internet te vinden via www.wipptal.at.

Vervoer
Met de auto

 Hank Prinsen ©

Van oudsher is het dal een belangrijke Europese noord-zuid verkeersader. Stille getuige is de oude Römerstrasse waarvan aan de oostzijde van het dal nog restanten te zien zijn. Nieuwer is de Brennerautobahn waarvan de beroemde Europabrücke 190 meter hoog boven het riviertje de Sill uit torent. Deze (tol)weg zorgt ervoor dat de oude Brennerstrasse en dorpen als Matrei, Steinach en Gries flink ontlast worden. Wie liever geen tol betaalt (zo’n 8 euro voor een auto), verlaat de Brennerautobahn voorbij Innsbrück bij de uitrit Mutters/Natters om de kronkeliger Brennerstrasse te rijden. Je kunt ook tol besparen door vanaf Schönberg de Brennerautobahn te verlaten. Vanaf hier is de oude Brennerstrasse een stuk rechter.

Per trein
Het Wipptal is ook goed bereikbaar per trein. Vanaf Innsbruck rijden er genoeg richting Italië en die stoppen onderweg op enkele stations, waaronder Steinach.