mei 112016
 

AFS-logo-NederlandEind augustus komt er weer een flink aantal leuke, enthousiaste buitenlandse jongeren naar Nederland. Elk met hun eigen achtergrond, interesses, hobbies maar allemaal vol verwachting naar ons land, de de middelbare school die ze een schooljaar gaan bezoeken, nieuwe vrienden en vooral het gastgezin waar ze deel van gaan uitmaken. Zelf ben ik zo 30 jaar geleden naar Texas geweest, Anke was zo vorig jaar in Illinois, we hebben er in Arianna echt een dochter bij gekregen dit jaar en als AFS vrijwilliger (AFS is al ruim 100 jaar actief, nu wereldwijd in ruim 65 landen, heeft geen commerciële doelstelling en draait vooral op vrijwilligers) gun ik iedereen zo’n mooie ervaring.

Ik heb daarom uit alle profielen die er nu al liggen, de introducties geknipt en voeg dat hieronder toe. Heb je interesse voor een bepaalde student: kijk dan op www.afs.nl/gastgezin en vraag via het hoofdkantoor het volledige dossier op. Neem voor vragen ook gerust contact met mij op!

Connecting lives - donkergrijs

 

Een overzicht van de profielen die er nu liggen: (stand van zaken 11 mei 2016)

Guojon (17, China)  is een vrolijke, open jongen, die graag dingen doet met zijn vrienden. Hij woont samen met zijn ouders en zus in centraal China. Het gezin is hecht en wordt door hem omschreven als democratisch: er wordt open met elkaar gesproken, verschillende meningen worden bediscussieerd en er wordt goed naar elkaar geluisterd. Hij heeft het gevoel bij zijn ouders terecht te kunnen voor hulp en advies. Ook in zijn vriendengroep helpt men elkaar graag. Als hij op school niet de cijfers haalt die hij graag zou willen, zet Guojon zich extra in. Met geduld en doorzettingsvermogen probeert hij toch het gewenste resultaat te behalen. Naast school besteedt hij graag tijd aan lezen, muziek luisteren, met zijn vrienden kletsen, uit eten gaan en vooral ook basketbal. Hij traint meerdere keren per week en doet fanatiek mee met de basketbalwedstrijden van zijn team. Hij houdt van dieren en past regelmatig op de honden van de buren. Guojon verwacht dat een uitwisseling zijn horizon zal verbreden. Hhij leert al twee jaar Nederlands en leest boeken over Europa en Nederland. Hij kan bijna niet wachten om in Nederland te wonen, het Nederlandse schoolsysteem te ervaren en te leren hoe de mensen hier leven.

Edith (16, Wallonië) komt in het kader van ECTP programma 3 maanden naar Nederland om, naast het gewone schoolprogramma (VWO-5), de Nederlandse taal te oefenen. Edith woont met haar ouders en broertje in de buurt van Namen. Ze houdt vooral van basketbal, traint daar 3 keer in de week voor en in de weekenden de wedstrijden. Ze speelt al 6 jaar piano en met de paardrijclub maakt ze graag buitenritten. Edith is een vriendelijke, avontuurlijke en flexibele meid, maar kan in onbekende situaties wat verlegen zijn.

Patnaree (16, Thailand) heeft als roepnaam Ayrin. Haar broer is vorig jaar met AFS naar België geweest  en heeft zijn zus enthousiast gemaakt voor uitwisseling. Nu komt Ayrin naar Nederland en kan haast niet wachten om weg te gaan. Ze komt uit het zuiden van Thailand en leeft in een grote traditionele Thaise familie. Op school is ze een erg goede leerling en doet ze aan zwemmen en badminton. In de weekends gaan ze vaak met de hele familie hardlopen en uitgebreid eten koken. In haar vrije tijd tekent ze graag en kijkt naar films. Ayrin speelt piano. Voor wie mag deze Thaise straks haar kookkunsten vertonen?

Iman (16, Bosnië Herzegowina) komt uit een provinciestad in centraal BH. Ze gaat echter al weer drie jaar naar de multinationale school in de hoofdstad. Dat is een kostschool waar de leerlingen vrij zelfstandig wonen. Haar iets oudere zuster zit in hetzelfde huis en daar heeft ze een hele sterke band mee. Slechts af en toe in de weekenden bezoekt ze haar vader of moeder. Iman is een actieve en creatieve meid, bovenal beoefent ze de zwemsport, ze speelt piano, tekent graag en fotografeert. Met behulp van haar tekentalent maakt ze leuke fotocomposities. Haar karakter; vriendelijk, warm en sociaal. Ze komt voor het trimester programma (3 maanden) naar Nederland.

Florian (16, Zwitserland) woont met zijn ouders en broertje in de provincie Aargau. Florian is al meerdere keren op taalkampen geweest en wil nu de grote stap maken om een jaar lang Nederland te beleven. Florian is een intelligente jongen, talen vindt hij leuk maar ook in wis- en scheikunde is hij goed. Florian is erg geïnteresseerd in architectuur. Als kind speelde hijveel met modelspoorbanen om zijn eigen landschappen te creëren. Nu vindt hij het leuk om landschappen en gebouwen te fotograferen. Niet zo vreemd dat deze creatieve en artistieke jongen later graag architect zou worden. Florian is niet uitgesproken sportief, maar staat er wel voor open om diverse sporten te proberen tijdens zijn uitwisseling.

Carolina (17, Italië)  speelt al 10 jaar basketbal, ze traint 3 keer in de week en in de weekenden speelt ze de nodige wedstrijden (op regionaal niveau). Daarnaast is ze 3 uur in de week op de muziekschool voor viool-, piano- en zangles. In de zomermaanden is Carolina vaak op de kampen van de scouts te vinden. In de tijd die over is leest ze graag en tekent ze. Carolina is een vriendelijke, sociale maar ook al heel zelfstandige meid. Haalt hoge cijfers op school en houdt van de bètavakken. Ze is de middelste van drie dochters en woont met haar familie in Zuid-Italië.

Francesca (17, Italië) woont met haar ouders en oudere broer in een plaatsje in de regio Como. Haar hobbies zijn zingen in het kerkkoor, klarinet spelen en detectives lezen. In de zomer helpt ze bij de jeugdkampen van de kerk. In de winter gaat ze graag skiën met haar vader. Doordeweeks gaan ze samen 2 keer naar de sportschool. Op school is Francesca een goede leerling, op alle vlakken. Francesca haar lijfspreuk is:  “Nice things happen to people who smile”.

KA PUI (17, Hong Kong) heeft als roepnaam Jenny. Ze is enig kind en heeft een sterke band met haar ouders, vooral in de weekenden ondernemen ze vaak gezamenlijk activiteiten. Jenny is een energieke, open minded en vriendelijke meid, ze doet zowel aan badminton als zwemmen, heeft 1 keer in de week celloles en toneelles. Daarnaast heeft ze ook nog mooie schoolresultaten. Ze hoopt tijdens haar uitwisseling de Nederlandse en Europese cultuur te leren kennen en een stukje persoonlijke ontwikkeling door te maken; zelfstandig en zelfbewust worden.

Alberto (17, Italië) woont met zijn ouders en zusje op het eiland Sardinië. Zijn sport en passie is mountainbiken in de heuvels van Sardinië. In de winter bezoekt hij de sportschool om zijn conditie op peil te houden. Verder houdt hij van toneelspelen (2x per week), fotograferen (m.n. landschappen) en dit jaar neemt hij deel in een “Europa´project op school. Een mooi begin voor een uitwisseling! Alberto zit op school in een science-klas en houdt van bètavakken. Hij is een bovengemiddelde leerling. Alberto houdt van reizen en kijkt erg uit naar zijn uitwisseling. Fietsen hoeft deze jongen ieder geval niet meer te leren!

Catalina (17, Argentinië) woont met haar ouders en twee kleine broertjes in centraal Argentinië. Al vanaf haar 4e jaar speelt ze hockey, inmiddels in de provinciale selectie. Daarnaast doet ze aan boksen; even afreageren op de boksbal en goed voor de zelfverdediging. Op school haalt Catalina hoge cijfers. Ze is extrovert, eerlijk, direct en loyaal. Catalina is een echt gezelligheidsmens, familie en vrienden betekenen veel voor haar. Zo ziet ze haar uitwisseling ook; een uitdaging om met veel vrienden en familie in Nederland over een jaar weer terug te gaan naar Argentinë.

Facundo (18, Argentinië) woont met zijn ouders en broertje in centraal Argentinië. Zijn ouders runnen een bakkerij waardoor Facundo en zijn broertje vaak alleen thuis zijn, soms gaan ze ook helpen in de bakkerij. Facundo is een actieve jongen. Hij houdt erg van voetbal, gaat twee keer in de week naar de sportschool en maakt vaak wandel- en fietstochten. Ook muziek is belangrijk in zijn leven, hij luistert niet alleen graag naar muziek maar speelt zelf ook gitaar. Daarnaast tekent hij graag, vooral street-art (graffiti). Op school haalt hij goede cijfers. Hij is behulpzaam, open minded en grappig. Via de buitenlandse studenten op zijn school is Facundo in contact gekomen met AFS en alhoewel hij nog nooit zo ver weggeweest is van huis ziet hij erg naar zijn uitwisselings-avontuur uit.

Alessandro (17, Italië) heeft als roepnaam Cesare. Vorig jaar is zijn broer op uitwisseling geweest, dit jaar zijn ze gastgezin en volgend jaar gaat Cesare op uitwisseling; Yes, I’ll go! Cesare woont met zijn familie in de provincie Alessandria. Zijn sporten zijn voetbal, tennis en skiën in de winter. Zijn passie is motorsport, vaak gaat hij met zijn vader en broers naar races kijken. Op school volgt hij de “science”richting en hij is een gemiddelde leerling. Cesare is een rustige en vriendelijke jongen.

Beatriz (15, Spanje) is een sportieve meid; zwemmen, volleybal en fitness hebben haar aandacht. In haar vrije tijd fotografeert ze graag, maar het allerliefste gaat ze lekker shoppen en chillen met haar vriendengroep. Haar school prijst haar als een hard werkende en enthousiaste leerling, wiskunde is haar favoriete vak op school. Beatriz woont met haar moeder en zusje in een dorp in de nabijheid van Madrid.

Thanawat (17, Thailand) heeft als roepnaam Khing en woont met zijn familie in een grote stad in Noord Thailand. Hij is enig kind in een traditioneel gezin. Zijn vader is architect en ook Khing zou graag architect willen worden, hij kan ieder geval goed leren en is ook creatief. Tekenen is zijn hobby en als hij er ook nog bij kan zingen of naar muziek luisteren is dat prime time in zijn dag. Bijna dagelijks bezoekt hij de sportschool. Ook kookt hij graag en maakt de lekkerste gerechten, iets wat hij ook graag wil overdragen aan zijn gastgezin net zoals de kenmerken van de Thaise cultuur en tradities.

Catalina (17, Chili) heeft als roepnaam Cata. Ze woont met haar ouders, zusje en de huisdieren in de hoofdstad van het land. Cata wordt omschreven als vriendelijk, geduldig, beetje stil en bij vreemden wat verlegen. Ze doet twee keer in de week aan hiphop dansen en gaat graag op wintersport (skiën). Ze doet samen met de jeugdgroep van de kerk veel liefdadigheidswerk in de zomervakanties. Ze is een gemiddelde leerling op school. Cata (en haar familie) houden van bewust en gezond eten.

Henrique (18, Brazilië) hoopt in Nederland vooral een veilig land te vinden. Daarnaast is hij geïntrigeerd door de geschiedenis tussen Nederland en Brazilië en kijkt hij nu erg uit naar zijn uitwisseling. Henrique heeft lange tijd op een antroposofische school gezeten, daar heeft hij zijn belangstelling voor kunst, literatuur en tekenen ontwikkeld. Nu gaat hij naar een college om zich voor te bereiden op een rechtenstudie. In zijn vrije tijd speelt hij zijn favoriete sport; Kung Fu. Daarnaast speelt hij ook af en toe basketbal. Henrique woont bij zijn moeder in Belo Horizonte. Hij wordt omschreven als een wat verlegen, vriendelijke en rustige jongen.

RunJi (16, China) woont in een provinciehoofdstad in noord-oost China, met zijn beide ouders. RunJi wordt omschreven als een eerlijke, vriendelijke en open jongen die al erg onafhankelijk is. Met vreemden kan hij aanvankelijk wat verlegen zijn. Op school is hij een goede leerling en altijd bereid om zijn medeleerlingen en leraren te helpen. De weekeinden worden in China vooral gebruikt voor het maken van het huiswerk en als er tijd over is gaat hij vaak even met zijn ouders erop uit. Een keer in de week speelt RunJi voetbal met zijn klas. Hij is er trots op dat hij geselecteerd is voor Nederland!

Aukho (16, Thailand) en zijn ouders zien de uitwisseling van Aukho naar Nederland als een grote kans en uitdaging. Aukho is een nieuwsgierige en leergierige jongen en hoopt op uitwisseling veel nieuwe dingen te ervaren, variërend van ons weer (voor Thaise begrippen erg koud) tot het Nederlandse eten. Trefwoorden voor Aukho persoonlijk zijn; humor, actief, enthousiast en extrovert. Op school is hij een excellente leerling. Schaatsen en fietsen oefent hij al een tijdje om hier beslagen ten ijs te komen .

Maria (16, Mexico) heeft als  roepnaam Emilia. Ze woont met haar ouders en zus in een grote stad in centraal Mexico. Emilia is een actieve, sportieve meid, ze heeft al veel sporten gedaan, op dit moment speelt ze vooral voetbal en op zondagmorgen gaat ze golfen met haar vader. Emilia is ook een gezelligheids-mens, samen met de gezinsleden een film kijken, chillen met vriendinnen, maar soms vindt ze het ook heerlijk om even alleen te zijn met fotografie of een goed boek. Op school scoort Emilia mooie cijfers, ze zou na haar middelbare school graag journalistiek studeren.

Nicholas (17, USA) heeft als roepnaam Nick. Hij komt uit de staat Massachusetts, woont daar met zijn ouders. Zijn grote passie is muziek, mixen, monteren, DJ spelen, daar is hij bijna dagelijks mee bezig. Maar Nick is ook een sportieve jongen, op school doet hij mee met het rugby en worstel team, bezoekt geregeld de sportschool en met zijn vrienden speelt hij voetbal. Nick erkent dat de teamsporten ook heel belangrijk zijn voor een goede vriendenkring. Nick is energiek, atletisch, vriendelijk en al erg zelfstandig

Karolina (15, Slovakije) komt voor een trimesterprogramma (3 maanden) naar Nederland. Ze woont met haar ouders in een stad in het westen van Slowakije. Haar grote hobby is western paardrijden en ze hoopt dat ook tijdens haar uitwisseling te kunnen blijven doen. Verder houdt ze van reizen en avontuurlijke sporten. In de winter gaat het gezin vaak skiën en snowboarden en in de zomer zwemmen en duiken en niet te vergeten haar longboard. Op school zijn de vreemde talen haar favoriete vakken. Karolina is extrovert, vrolijk en grappig.

Sarah (17, Frankrijk) woont met haar moeder en twee broertjes in een stad in het oosten van Frankrijk. Sarah is sportief, ze heeft lange tijd gezwommen, maar recent is ze op handbal overgeschakeld, een groepssport die ze met veel plezier doet. Haar karakter wordt omschreven als vriendelijk en levendig, maar ook vastbesloten, een doorzetter! Sarah bezoekt het lyceum in haar stad en is daar een bovengemiddelde leerling die opvalt door motivatie en inzet.

Tara (17, Hongarije) komt uit Boedapest, ze woont wisselend bij haar (Engelse) vader en haar (Hongaarse) moeder). Tara houdt van stoere sporten, ze heeft judo en karate gedaan, basketbal (8jr.) maar vindt volleybal ook leuk. Ze speelt gitaar en fluit, zingt en als ze geen muziek maakt dan luistert ze wel naar muziek. Verder zijn haar hobbies; lezen, fotograferen en koken en bakken (ze bakt ware kunstwerken!). Op school haalt ze bovengemiddeld goede cijfers. Tara zoekt in haar uitwisseling de uitdaging van een jaar helemaal opnieuw beginnen; school, vrienden, gezin, cultuur etc.

Gabriela  (16, Brazilië) woont in de hoofdstad Brasilia. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont met haar jongere zusje wisselend bij de beide ouders. Heel veel mensen uit haar omgeving zijn al op uitwisseling geweest en ook Gabriela is nu aangestoken door het AFS virus. Het lijkt haar vooral heel leuk om een vreemde taal te leren die niemand anders in haar omgeving spreekt. Gabriela is een sportieve meid, ze houdt het meest van voetbal maar kan ook goed zwemmen. Op de muziekschool krijgt ze les in zang en (bas)gitaar en is daar ook aardig goed in. Op school is ze een van de beste leerlingen van haar klas. Gabriela wordt omschreven als extrovert, sociaal en intelligent.

Irene (17 Italië) woont met haar broer en ouders in de provincie Padua. Muziek luisteren, piano- en toneelspelen doet ze het allerliefste. Irene heeft vele jaren judo beoefend, voor haar uitwisseling staat ze open om een nieuwe sport te ontdekken. Ze haalt mooie cijfers op school en zit op een talen georiënteerde opleiding. Irene wordt omschreven als grappig, positief en al aardig zelfstandig. Afgelopen jaar heeft ze een korte uitwisseling naar Australië gedaan en haar ouders twijfelen er geen moment aan dat ze ook dit avontuur aan kan.

Madalena (18, Portugal) woont in de omgeving van Lissabon met haar moeder en stieffamilie, geregeld bezoekt ze haar vader die in de buurt woont. Madalena haar hobby¶s zijn paardrijden, yoga en af en toe naar de sportschool. Madalena wordt omschreven als vriendelijk, vrolijk en loyaal. In het begin kan ze wat verlegen zijn. Verder is ze al erg zelfstandig en gewend om zelfstandig te reizen met haar auto. Op school is ze een gemiddelde leerling. Madalena zou graag af en toe de katholieke kerk blijven bezoeken tijdens haar uitwisseling.

Madeleine (17, USA) heeft als roepnaam Maddie. Ze woont met haar moeder en broer in een van de voorsteden van Boston. Haar vader woont dichtbij en ziet ze geregeld. Maddie’s karakter wordt omschreven als vriendelijk, actief, zelfstandig en intelligent. Geen wonder dat ze het erg goed doet op High School, al moet ze er af en toe hard voor werken. Naast de school doet ze veel extra activiteiten zoals Summer Camps. Die ze vervolgens ook nog zelf bekostigt door haar bijbaantje in de ijssalon. Ooit ging haar vader op uitwisseling naar België. Nu gaat Maddie naar Nederland and she is very excited about it.

Alvise (17, Italië) woont met zijn ouders in de provincie Padua. Alvise is een sportieve jongen, hij fietst vaak met zijn vader in de bergen, houdt van hardlopen, en skating. Een keer per week gaat hij naar zijn theaterklas, soms leest hij een boek en natuurlijk net als alle Italiaanse jongeren chillen en rondhangen met zijn vrienden. Van zijn 8e tot zijn 13e heeft hij viool gespeeld, maar is daar wegens tijdgebrek mee gestopt. Alvise is een slimme vent, haalt hoge cijfers op school en vindt zowel wis- en natuurkunde als geschiedenis en psychologie leuke vakken. Alvise is tevreden met zijn huidige leven maar zoekt toch de uitdaging van een jaar uitwisseling.

Grace (17, USA) woont met haar ouders in de staat North Dakota. Grace is sportief, bijna alle dagen kun je haar op het tennisveld vinden, daarnaast doet ze hardlopen (cross) en fietst ze graag. ‘s Winters gaan ze geregeld met het hele gezin snowboarden in Montana. Op haar high school haalt Grace mooie cijfers, ook zit ze in de leerlingenraad en is ze bij meerdere extra- curriculaire projecten betrokken. Grace houdt van reizen en ziet erg uit naar haar Nederlands avontuur.

Franco (17, Argentinië) woont door de weeks met zijn tweelingzus bij zijn moeder en stiefvader. In de weekenden is hij bij zijn vader, samen met zijn vader gaat hij vaak fietsen langs de kust en bezoeken ze samen voetbalwedstrijden. Op school zit hij in het schoolvolleybalteam, met zijn vrienden speelt hij voetbal of tafeltennis. Franco is graag samen met zijn vrienden, rondhangen in de stad (Montevideo) of gezellig gamen. Franco kan soms een beetje verlegen zijn, maar is  meestal vrolijk, grappig en zelfstandig.

Ilaria (17, Italië) beoefent een bijzondere sport:  latijns-amerikaans dansen. Dat doet ze al 10 jaar en met heel veel passie. Ze houdt ook van muziek, gaat geregeld naar concerten van haar populaire bands en volgt ze ook op internet. Zelf speelt ze piano sinds haar 10e jaar. Ilaria woont in de provincie Latina in een provinciestadje samen met haar ouders, ze is enig kind. Op school haalt ze mooie cijfers, ze volgt een science-class. Ilaria is een spontane en open meid.

Selen (17, Turkije) woont met haar ouders en zuster in de stad Izmir. Selen houdt van zingen, zowel individueel als in een koor, het maakt haar blij. Niet zo verwonderlijk voor een dochter van een zanger en een muzieklerares. Sporten doet Selen voor zichzelf, niet in clubverband, µs ochtends vroeg hardlopen en in de zomer zwemmen en fietsen. Selen is extrovert, easygoing maar ook ambitieus. Op school is ze een van de besten van haar klas. Ze zou later graag biologie willen studeren.

Amelia (17, Indonesië) woont met haar broertje en ouders op het eiland Batam. Ze is een goede leerling op school, vooral de talen interesseren haar, ze zou later wel psychologie willen studeren. Amelia wordt omschreven als extrovert en een creatieve meid met een sterk karakter. Haar passies zijn tekenen (met name typografie en doodle-art), lezen van boeken en gedichten (maar ook zelf schrijven), fotograferen, en muziek. Niet alleen naar muziek luisteren maar ook zelf zingen, de hele dag. Welk gezin gaat ontdekken of er ook een “uit”knop op deze meid zit?

Sakura (17, Japan) komt uit de prefectuur Hiroshima, ze woont daar met haar ouders en jongere zusje. Sakura is een actieve meid, ze speelt tennis en traint daar 6 keer per week voor. In de zomer gaat het gezin vaak kamperen en in de winter op wintersport. Twee keer per week heeft Sakura tekenles. Op school is ze een gemiddelde leerling. Sakura’s karakter wordt omschreven als actief, extrovert en oprecht.

Arif (17, Turkije) heeft als roepnaam Safa,  woont in Ankara en bezoekt daar de middelbare school, Safa is een sportieve en actieve jongen. Hij zwemt drie keer per week en zit in het schoolzwemteam, verder vindt hij basketbal en tennis leuk. Hij haalt op school mooie cijfers, Safa zou later graag diplomaat willen worden of rechten studeren. In zijn vrije tijd leest hij vaak een boek of gaat uit met zijn vrienden, naar de bioscoop. Safa houdt van reizen en wil graag een wereldburger worden, over de grenzen van zijn eigen land heenkijken, niet verwonderlijk dat hij erg uitkijkt naar zijn uitwisselingsjaar.

Lara (17, Italië) woont met haar ouders en broertje aan de oostkust van Italië. Vlakbij de kust en het  strand waar een groot deel van haar sociale leven zich afspeelt. Door het werk van haar ouders heeft Lara al vroeg geleerd zelfstandig te zijn, ze zorgt ook vaak voor haar broertje en kookt eten. Lara is extrovert, sociaal en betrouwbaar volgens de mensen om haar heen. Drie keer in de week speelt/traint Lara met haar volleybalteam. Op school volgt ze het science-profiel en haalt daar erg hoge cijfers.

Violeta (16, Spanje) heeft voor het komende jaar een aantal doelstellingen, door op uitwisseling te gaan hoopt ze het Nederlandse onderwijssysteem van binnen uit te leren kennen, weg te zijn uit haar dagelijkse routine en nieuwe mensen te ontmoeten en zelfverzekerd te worden. De enthousiaste verhalen van een AFS student bij haar op school gaven uiteindelijk de doorslag. Violeta houdt van dieren, kleine kinderen, haar danslessen moderne dans (2 keer per week), lezen, muziek luisteren en gitaar spelen. Ze weet nog niet welke sport ze wil gaan doen tijdens de uitwisseling, misschien wel weer voetbal. Op school haalt ze hele mooie cijfers. Violeta wordt omschreven als grappig en vriendelijk, maar ook serieus en wat verlegen. Ze woont alleen met haar vader in de buurt van Madrid.

Rurino (15, Japan) woont met haar ouders in Tokio, ze is enig kind. Haar favoriete sport is badminton, vooral dubbelspel vindt ze leuk. Ze speelt piano en heeft al 11 jaar les gehad en als ze zelf niet speelt dan luister ze vooral naar haar favoriete film muziek. Verder houdt ze van lezen, gezellig samen met haar moeder eten koken en samen met haar ouders naar films kijken. Rurino wordt omschreven als vrolijk, nieuwsgierig en slim. Ze is een van de beste leerlingen op haar junior high school.

Sofiabella (16, USA) heeft als roepnaam Bella. Ze woont op 30 km afstand van New York met haar moeder, stiefvader en hun gezin. Het is een actieve en creatieve meid, vriendelijk, behulpzaam, nuchter en beleefd. Op school zit ze in het school zwemteam en doet ze al meerdere jaren mee in de marching band, ze tekent graag (portretten), schrijft, leest, zingt en speelt piano. Ze haalt mooie cijfers op school, maar moet er af en toe wel hard voor werken. Bella zou na haar middelbare school graag psychologie gaan studeren.

Ceren (15, Turkije) woont met haar ouders in het zuid oosten van Turkije, ze is enig kind. Op dit moment doet Ceren aan boogschieten maar ze heeft ook lange tijd getennist en gezeild (Laser). Tijdens haar uitwisseling staat ze er voor open om een nieuwe sport te proberen. In Nederland hoopt ze af en toe te mogen koken voor haar gastgezin, ze is er dol op om, naast de traditionele maaltijden allerlei recepten van internet te proberen. Tijdens haar vakanties maakt het gezin vaak lange natuurwandelingen. Ceren gaat naar een ScienceHigh School en haalt daar mooie cijfers.

Asia (17, Italië) woont met haar moeder en broertje in de regio Toscane. Haar ouders zijn gescheiden. Asia heeft heel lang tennis gespeeld en behoorde tot de nationale top van Italië. Daardoor heeft ze al veel gereisd in Italië en Europa. Het zal dan ook niemand verbazen dat Asia  al heel zelfstandig is, actief en extrovert. In verband met school is ze gestopt met tennis. Verder houdt ze van skiën maar vooral van haar vriendenkring. Onder vrienden zijn is echt belangrijk voor Asia. Op school is ze een gemiddelde leerling met sterke voorkeur voor de talen. Ze hoopt in Nederland snel de taal en de cultuur te leren kennen en ook hier veel nieuwe vrienden te maken.

Hayden (17, USA)  woont met zijn ouders en broer in de staat Montana. In de bergen en vlak bij een meer. In de zomer gaat hij waterski:en en in de winter staat hij graag op de lange latten. Hayden is dus een sportieve jongen, hij speelt ook tennis en golf. Maar, zijn grote hobby is toneelspelen en video”s maken, iets waar hij later zijn beroep van zou willen maken. Hayden wordt beschreven als een vriendelijk en in het begin wat stille jongen. Hij is graag in gezelschap van vrienden, gewoon ´hanging-out´en actief in de plaatselijke jeugdgroepen.

Natchaya (16, Thailand) heeft als roepnaam Tong. Ze woont met haar ouders in de buurt van Bangkok. Ze heeft 6 jaar intensief aan wedstrijdzwemmen gedaan maar is daar nu tijdelijk mee gestopt, voor haar uitwisseling staat ze open voor elke sport. Verder houdt ze van zingen en dansen, computerspelletjes en lekker rondhangen met haar vriendinnen. Tong zou na haar middelbare school graag politicologie gaan studeren en ambassadeur worden en deze uitwisseling is haar eerste grote stap in internationalisering. Ze droomt van Nederland en hoopt sneeuw te zien, want dat heeft ze in Bangkok nog nooit gezien en is al begonnen met Nederlands leren.

Pauline (16, België) woont met haar ouders, tweelingzus en broertje in het uiterste zuidoosten van Franstalig België. Ze komt voor 3 maanden naar Nederland voor de speciale ECTP uitwisseling. Pauline spreekt al redelijk Nederlands en kan het Nederlandse onderwijsprogramma waarschijnlijk goed volgen. Nadat ze een blessure bij een gymnastiekoefening opgelopen had, doet ze (tijdelijk) aan zwemmen, ook fietsen en wandelen lukt goed. Pauline is een intelligente, vriendelijke en creatieve meid. Een keer in de week krijgt ze schilder- en tekenles.

Titikorn (16, Thailand) heeft als roepnaam is Ou. Hij woont in centraal Thailand met zijn ouder en is enig kind. Een klein gezinnetje dat de laatste jaren al veel gereisd heeft in Azië. Ou ziet er geweldig naar uit om ook de stap naar Europa te mogen maken. Van een familielid dat in Nederland gewoond heeft hoort hij de verhalen over het fietsen, de Hollandse pot en onze cultuur, de eerste Nederlandse woordjes kent hij al. Ou is een hele vriendelijke, enthousiaste jongen, extrovert, graag onder de mensen. Geen echte sporter maar wel altijd actief bezig met recreatief sporten. Verder leest hij graag (Engelstalige thrillers), koken met zijn moeder of gewoon een film kijken. Op school volgt hij een science profiel en is hij een goede leerling.

Sofia (17, Brazilië) komt uit het uiterste zuiden van Brazilië en woont in een middelgrote stad met haar  moeder, zuster en stiefvader. Na haar uitwisselingsjaar moet ze nog 4 maanden naar de middelbare school om haar diploma te halen. Ze is intelligent, houdt van exacte vakken en is een van de beste leerlingen van haar klas. Sofia is ook een sportieve meid en vindt vele sporten leuk om te doen. Haar grote passie is echter reizen. Ze houdt ervan om mensen te ontmoeten, nieuwe culturen te leren kennen, musea en culturele evenementen te bezoeken. Met haar ouders heeft ze al veel verschillende landen en continenten bezocht. Ook in Nederland is ze al een keer geweest, haar stiefvader heeft zijn roots in Nederland. Ze vond Nederland zo mooi, dat ze nu een heel jaar wil komen. Sofia wordt omschreven als een vlotte, vrolijke en vriendelijke meid.

Ines (18, België) komt voor drie maanden vanuit Franstalig België naar Nederland. Alhoewel ze al aardig Nederlands spreekt, wil ze graag als voorbereiding op haar vervolgopleiding, haar Nederlands verder perfectioneren, middels een trimesteruitwisseling. Ines heeft haar middelbare school in België op een kostschool doorlopen. Na de uitwisseling wil ze graag economie gaan studeren. Trefwoorden voor Ines zijn tennis, dansen en ze is leider bij de scouts, een taak waar ze vaak elke zaterdag druk mee is. Ines haar karakter wordt omschreven als rustig, stil en aanvankelijk wat verlegen.

Carlos (17, Mexico) komt uit de provincie Yucatan, waar hij met zijn ouders en broertje en zusje woont. Zijn grote passie is voetbal en daar is hij goed in. Zijn tweede passie is gezellig rondhangen en uitgaan met zijn vrienden. Carlos is graag in het gezelschap van zijn vrienden die hem omschrijven als een extroverte, vrolijke en grappige jongen. Op school is hij een gemiddelde leerling en vooral geïnteresseerd in de exacte vakken.

Oranut (16, Thailand) heeft als roepnaam Aoey . Ze woont met haar ouders in de regio Bangkok, haar oudere broer studeert in de US. Een traditioneel Thais gezin. Op school is Aoey een goede leerling met voorkeur voor de exacte vakken, ze doet veel sport op school zoals joggen, badminton en zwemmen. Ook gaat ze af en toe schaatsen op de ijsbaan van Bangkok. In de vrije tijd speelt ze graag ukelele of gitaar.

Gaia (17, Italië) woont met haar ouders en haar broertje in het zuiden van Italië. Ze wordt omschreven als een hartelijke, open en extroverte meid. Ze speelt al heel wat jaren volleybal en dat doet ze op een hoog niveau. Verder is ze lid van de scouts en luistert ze graag naar muziek. Op school volgt ze het science-programma en is een gemiddelde leerling. Gaia ziet erg uit naar haar uitwisseling!

Maria (17, Argentinië) heeft als roepnaam Esperanza en woont met haar ouders en broertje in centraal Argentinië. In haar dossier beschrijft Esperanza drie dingen die belangrijk zijn in haar leven. Handbal is haar sport, samenzijn met haar teamgenoten en wedstrijden spelen. Taekwondo is haar passie, ze doet al sinds haar 4e aan taekwondo. And last but not least haar wekelijks activiteiten voor een milieugroep. Op school haalt ze hele mooie cijfers. Haar karakter: eerlijk en direct.

Henrique (16, Brazilië) woont met zijn moeder in één van de grote kustplaatsen van Brazilië. Zijn ouders zijn gescheiden, maar hij heeft wel veel contact met zijn vader. Eerder ging zijn oudere zus op uitwisseling en nu is het Henrique zijn beurt. Henrique kan goed voetballen, 2 keer per week krijgt hij Engelse les en gitaarles en hij is betrokken bij het jeugdwerk van de kerk (rk). Henrique is grappig, beleefd en extrovert, op school is het een gemiddelde leerling. Vooral geschiedenis vindt hij een leuk vak. Voor zijn astma zou het goed zijn wanneer Henrique in een stofarme omgeving terecht komt.

Nicolas (18, Colombia) woont met zijn broer en ouders in een grote stad in centraal Colombia. De familie is dol op huisdieren, er zijn 6 honden in huis. Nicolas zijn grote passie is electronic dance music maken, hij zou dolgraag professioneel producer willen worden. Hij heeft veel sporten beoefend en staat er voor open om dat te gaan doen wat in Nederland op zijn weg komt. Tegen de tijd dat Nicolas naar Nederland komt heeft hij het lyceum afgerond, hij wordt omschreven als een rustige, kalme en intelligente jongen.

Jaxon (17, USA) woont met zijn moeder, stiefvader en zusje in Wyoming. Hij is gewend aan leven in een samengesteld gezin, zijn stiefzusjes wonen gedeeltelijk bij hen. Ook bezoekt hij regelmatig zijn vader en diens gezin in een andere stad. Jaxon is onafhankelijk en zelfstandig. Hij geniet van alles wat zijn landelijke omgeving hem te bieden heeft. Hij vist, jaagt en houdt van hiking in de bergen. Jaxon heeft een allergie voor katten in huis, honden en vogels zijn geen probleem. Op school is hij een goede en ambitieuze leerling, maar hij besteedt ook graag tijd aan worstelen en atletiek, waar hij wedstrijden in doet. Een sportieve jongen! Zijn omgeving omschrijft hem als recht door zee en volwassen, avontuurlijk maar ook serieus, rustig maar ook outgoing en grappig. Hij houdt niet van oppervlakkige relaties, hecht aan eerlijkheid en oprechtheid in vriendschappen. Door de reizen die hij gemaakt heeft, ontdekte Jaxon dat hij graag nieuwe mensen en culturen leert kennen. Zijn motivatie om met AFS op uitwisseling te gaan is groot. Hij wil graag leren leven in een andere omgeving en cultuur. En hij verheugt zich erop zijn ervaringen na de uitwisseling te delen met familie en vrienden.

Taika (17, Finland) komt uit een middelgrote stad in zuidelijk Finland en leeft samen met haar moeder en jongere broertje. Ze gaat naar een school waar in het Engels les gegeven wordt, haalt mooie cijfers op alle vakken, geschiedenis en filosofie vindt ze het leukst. Daarnaast gaat ze twee keer per week naar de muziekschool voor klarinet les, ze hoopt dat ze dit op uitwisseling ook kan blijven doen, en naar “art-school” waar ze les krijgt in kunstzinnige vorming. Alhoewel Taika geen hekel heeft aan sport, is ze niet uitgesproken sportief. Taika kan aanvankelijk wat gereserveerd en verlegen zijn, maar als je haar beter leert kennen is ze vriendelijk en praat ze honderduit.

Rafly (17, Indonesië) komt van Oost-Kalimantan, hij woont daar met zijn moeder, zijn vader werkt en woont op afstand. Op school doet Rafly naast de verplichte vakken 5 extra(curriculaire) vakken, zoals scouting, jeugd Rode Kruis, islamitische kunst, science en filmen. Zijn schoolsport is basketbal, met de jongens uit de buurt speelt hij vaak futsal. In zijn vrije tijd trekt hij er graag op uit met de mountainbike (of te voet) in de bergen. Rafly is een goede leerling en zou later graag een technische studie willen doen. Karakterkenmerken; rustig, vriendelijk en intelligent.


Connecting lives - donkergrijs