apr 102013
 

AFS-logo-NederlandOnderstaand bericht hebben we uit gedaan naar lokale en regionale media. Delen wordt gewaardeerd!

——–

AFS begint werving gastgezinnen

Interculturele uitwisselingsorganisatie AFS is begonnen met de werving van gastgezinnen voor de ongeveer zestig buitenlandse scholieren die komend schooljaar naar Nederland komen.  Mensen die belangstelling hebben in  andere landen en culturen en bereid zijn  om huis en hart open te stellen voor een jongen of meisje tussen de 15 en 18 jaar, kunnen voor meer informatie contact nemen met het hoofdkantoor of een regionale vrijwilliger van AFS.

AFS is een wereldwijde interculturele uitwisselingsorganisatie die voornamelijk draait op vrijwilligers en al vele decennia actief is in meer dan 60 landen. Hoogste doel is het tot stand brengen van onderling begrip tussen volken en culturen door vriendschappen over de hele wereld te creëren. Voor het overgrote deel draait de organisatie op vrijwilligers. Deze begeleiden de gastgezinnen en gaststudenten en kunnen in bijzondere gevallen terugvallen in het hoofdkantoor.

De  buitenlandse scholieren maken in Nederland een jaar deel uit van een gastgezin, gaan gewoon naar een middelbare school en maken zo kennis met de Nederlandse cultuur en taal. Meestal moeten ze voor het eerst op de fiets naar school en sommigen vinden het zelfs in de zomer bitter koud.  Als het jaar er op zit, spreken de meeste zeer behoorlijk Nederlands, komt het moment van de tranen op Schiphol en zijn er banden voor het leven gesmeed.

Op dit moment is AFS bezig met hulp van de vrijwilligers in de regio’s de profielen klaar te maken die helpen een goede match te maken met de gastgezinnen. Zo zijn er nu al profielen (beschrijving hier in steekwoorden) van een meisje van 17 uit Finland dat van zingen en creatieve dingen houdt, een 17-jarige Argentijn die graag muziek maakt, een 17-jarige hockeyster uit Nieuw Zeeland, een meisje van 17 uit Indonesië dat erg geïnteresseerd is in kunst en cultuur, een 17-jarige Italiaanse basketbalster, een 16 jarige Thaise die van muziek en balsporten houdt, een 17 jarige Italiaanse die gitaar speelt en goed is in zwemmen, balletdansen en atletiek, een 16 jarige Japanse die graag tennist, een Thaise van 16 met een passie voor exacte vakken, nog een 16 jarig meisje uit Thailand die van tekenen en boetseren houdt, een 17 jarige Chileense die kan dansen en turnen maar ook erg graag leest, een Italiaanse van 15 die graag actieve dingen doet en op haar saxofoon speelt, een jongen van 17 uit Thailand die van dieren houdt en graag voetbal kijkt, een sportieve 17-jarige Mexicaan met een goed gevoel voor humor, een 18-jarige Chileen die graag muziek maakt en er op de fiets op uit trekt, een 16-jarige Japanner die gek is op sport,  muziek en koken, een Italiaanse voetbalster van 17, en Duitse van 17 die graag met vriendinnen aan het tutten is, danst en hardloopt, een Chinese van 17 die gitaar speelt en van lekker eten houdt, een Franstalige Belgische van 18 die van paardrijden houdt, een 17 jarig meisje uit Indonesië met veel sportieve en creatieve hobby’s,  een 16-jarige Thaise die graag piano speelt en leest, een Argentijnse handbalster van 16, een Chileense zwemster van 16, een creatieve Thaise van 16, nog een Thaise van 16 die graag fluit en badminton speelt, een Argentijnse zwemster van 16, een Braziliaanse basketbalster van 16 die ook van paardrijden en fietsen houdt, een 17 jarige Duitse die bij een jeugdcircus zit en ook graag Harry Potter leest, een 17-jarige Italiaanse die goed kan tennissen en graag een bioscoop bezoekt, een 16 jarige Amerikaanse die van kunst en hardlopen houdt, een Italiaanse van 16 die graag met dans en muziek bezig is en verhalen schrijft, een 17 jarig meisje uit Italië dat van toneelspelen en sport houdt, een Italiaan van 17 die van kamperen en vissen in de natuur houdt, een Italiaanse van 17 die graag leest, tekent en volleybal speelt, een Turkse van 16 die o.a. gitaarspelen en bloggen als hobby’s heeft, een creatieve Italiaanse van 17 die ook graag activiteiten buiten onderneemt, een Franstalige Belgische van 16 die in Nederland graag nieuwe sporten wil proberen, een Italiaanse van 17 die graag gezellige dingen met vriendinnen doet, een Boliviaan van 17 die graag sport en op zijn tijd graag naar een feestje gaat en bijna dagelijks worden deze profielen aangevuld met nieuwe.

Het is een bijzondere en verrijkende ervaring voor gezinnen om er een jaar lang een extra gezinslid bij te hebben. Op basis van een intake door een regionale vrijwilliger probeert AFS een zo goed mogelijke match te maken tussen gastgezinnen en gaststudenten. Het enige dat AFS de gastgezinnen vraagt, is om huis en hart open te stellen voor een extra gezinslid voor een jaar. De studenten of AFS betalen geen kostgeld.  Voor bijvoorbeeld kleding, reisjes en een fiets krijgt de student zakgeld van de eigen ouders.

Het is ook goed om te weten dat Nederlandse jongeren via AFS ook een jaar naar het buitenland kunnen. Bij het nadenken over schoolkeuze is dit zeker ook een interessante optie. Een jaar in het buitenland geeft je ervaringen voor het leven en die kunnen je ook helpen bij je verdere schoolkeuze en opleiding. Veel Nederlandse jongeren doen hun AFS jaar na hun eindexamen maar er zijn er ook die het als tussenjaar doen. Voor de oudere groep jongeren heeft AFS andersoortige programma’s

De motivatie van AFS uitwisselingsstudenten is om ervaringen voor het leven op te doen en daarbij een andere cultuur en taal te leren kennen. Het uitwisselen van buitenlandse studenten is een verrijking van gastgezinnen en scholen. Ze brengen nieuwe kennis en inzichten en houden ons soms een spiegel voor over onszelf. Via AFS worden wereldwijd vriendschappen voor het leven gesmeed.

Geïnteresseerd geraakt? Kijk voor meer informatie over AFS op www.afs.nl of neem voor de regio Noordwest- Overijssel / Zuidwest Drenthe contact op met mij op.

Connecting lives - donkergrijs