jul 182014
 

Vandaag een mooie route gelopen. In totaal 18 kilometer door de Wieden bij Wanneperveen.
Hier de track op Strava: http://www.strava.com/activities/167463917 of op Runkeeper: http://rnkpr.com/a6jfwl1.

Wandelroute_Wanneperveen_18km

Vanuit onze woning in de nieuwbouw begint de route met het fietspad richting Giethoorn. De brug richting Giethoorn over de recreatievaart laten we echter rechts liggen waardoor we weer op de Veneweg in Wanneperveen uit komen. Hier gaan we linksaf en kort daarna gaan we rechtsaf de Veldweg op. Aangekomen bij de hoek van één van de natuurpaden van Natuurmonumenten bij het Kiersewiede (een hek met wandelwegwijzerpaaltjes), verlaten we de Veldweg en gaan we rechts het pad op. We volgen de lange route van het Veenweidepad tot we bij de parkeerplaats zijn waar de natuurwandelingen beginnen. Kort daarvoor zijn we dit plekje gepasseerd:

wpid-20140718_075441.jpg

We lopen de parkeerplaats over en gaan dan met de loopplank het water over en met het bruggetje de sloot langs de Lozedijk. Direct over deze brug gaan we rechtsaf om het Kiersewiedepad te volgen. Het uitkijkpunt hebben we deze keer links laten liggen en we zijn doorgelopen, het pad vervolgend, over het vlonderpad, door de weiden tot de Kooiweg. Hier steken we over om het Kiersewiedepad langs de waterplas te vervolgen. De plas in de lengterichting langs gelopen, verlaten we het natuurpad bij de Middenweg. Hier lopen we langs het hek en gaan we rechtsaf de Middenweg op.

Aan het einde van de Middenweg slaan we linksaf, het fietspad langs de Nieuwedijk over. Bij de splitsing (De Kolk) houden we deze zelfde richting aan. We gaan dus niet linksaf de Veneweg op maar lopen onder de bomen op het parallelweggetje langs de Driftlakenseweg. Bij Kolderveen aangekomen gaan we linksaf. Bij de Roekebosch volgen we het fietspad dus steken we de weg over en lopen we even later, als het fietspad ophoudt, keurig links van de weg. Bij de volgende splitsing met de Gasthuisdijk gaan we rechtsaf en kort daarna linksaf het nieuwe fietspad naar Wanneperveen op.

Dit fietspad volgen we tot we bij de fietsbrug over de Haagjesgracht komen. Wij zijn direct over de brug rechtsaf het hekje door gegaan en hebben het paadje gevolgd tot we bij de Bovenboerseweg kwamen. Daarna de volkstuintjes langs lopen en rechtsaf de Weth. Vosstraat in. Even voorbij de pannakooi zijn we weer bij de start en bijna 18 kilometer onderweg geweest.

  • Deze route is gelopen vanuit de nieuwbouw van Wanneperveen. Hij is op meerdere plaatsen te starten. Hij kan verlengd worden door de Veldweg in z’n geheel uit te lopen, bij de Lozedijk rechtsaf te gaan en dan bij de parkeerplaats van Natuurmonumenten de volledige lange route aan de rechterkant van de Lozedijk te lopen. Dat kan ook als je daar start. Je kunt dan tegen het eind beslissen of je nog een zelfde stuk van het veenweidepad loopt of dan de Veldweg uit loopt tot de Lozedijk. Als je niet vanuit de Weth. Vosstraat start, kun je de route ook iets inkorten. Dan ga je niet de Bovenboerseweg op maar neem je het mooie natuurpad langs de uitkijktoren in Wanneperveen. Daarna vervolg je deze tot je bij het fietspad Wanneperveen – Giethoorn komt waar je de route weer oppikt.
  • Voor de natuurpad gedeelten adviseren we een lange broek vanwege hoge vegetatie langs het pad, en zeker bij nat weer of ochtenddauw waterbestendige schoenen.