feb 142014
 

Vandaag hebben we ons privé mailadres aangepast. Op het oude kwam ineens veel spam  en pishingmail binnen. We hebben wel een vermoeden hoe dat zo gekomen is, maar eerst even voor degenen die ons nospam@ mailadres kenden: achter het nospam is nu een 1 gekomen. En als het nodig is, maken we daar weer een 2 van, enzovoorts.

no-spam-2x

We hebben in de laatste ca. anderhalve maand twee keer een mail gekregen die aan veel mensen geadresseerd was via het “Aan-vak”. Dit soort mails horen in het “Bcc-vak” geadresseerd te zijn. Ten eerste is het niet sjiek als je ongevraagd mailadressen van anderen breed verspreidt. Ten tweede zijn er bij zoveel geadresseerden altijd wel mensen die spyware op hun computer of laptop hebben. Dat zijn kleine programmaatjes die via surfen op internet ongemerkt op de computer terecht komen en stiekem informatie van de gebruiker doorsturen naar bepaalde sites. Zulke spyware kan bijvoorbeeld wachtwoorden herkennen bij het intypen maar ook mailadressen herkennen en deze doorsturen naar de verspreiders van spam, virussen en pishingmails.

Zelf zijn wij erg zuinig op onze mailadressen. Het vermoeden is dat ons vorige mailadres langs deze weg bij de verspreiders van deze rotzooi terecht is gekomen. Natuurlijk vangt ons spamfilter altijd veel af, maar de verspreiders van spam worden ook steeds slimmer waardoor er toch mails doorheen glippen. Daarnaast is het een vervelend idee dat mensen je zulke troep toesturen en zijn er mails bij die echt zwaar misleidend zijn. Soms staan ook wij, standaard wantrouwend bij vreemde mail, te twijfelen of iets goed of fout is. Bij deze twijfel klikken we overigens standaard op de delete knop. Liever iets missen dan een boel problemen.

Wat kun je zelf doen om al dit soort risico’s te beperken:

  • Adresseer mail aan meerder ontvangers altijd via het Bcc (Blind Carbon Copy) vak. Dit vak kun je in de opties zichtbaar maken. Hierdoor worden alle andere mailadressen onzichtbaar voor de ontvanger en dus ook voor spyware.
  • Wanneer je zo’n mail aan velen krijgt die in het Aan-vak geadresseerd is, spreek de afzender hier dan op aan. Link gerust naar deze blog.
  • Voorzie je computer van een goede virusscanner met spamfilters. Wij gebruiken zelf Kaspersky maar er schijnen ook heel goede gratis programma’s te zijn.
  • Scan regelmatig je computer op Spyware. Dat kan bijvoorbeeld met een gratis te downloaden programma als SpyBot search and destroy. Mensen die dit voor een eerste keer doen, zullen schrikken van de hoeveelheid malware op hun computer. SpyBot kan dit met één druk op de knop herstellen. Een ander programma is Lavasoft AdAware en zo zijn er meer.
  • Plaats nooit zomaar je mailadres op sites. Er zijn ook programmaatjes die het hele internet afstruinen op mailadressen om deze dan vervolgens in een database op te slaan en te gaan spammen. Probeer het op te lossen door bijvoorbeeld het mailadres te vermelden als naam apestaartje domein punt nl. Of plaats een script in de site (link voor WordPress) waarin het mailadres in de paginacode versleuteld wordt maar wel leesbaar en als klikbare link in beeld komt. Wij hebben zelf ook niet voor niets een algemeen, makkelijk aanpasbaar (net gedaan) mailadres voor algemeen gebruik en zijn extra zuinig op onze mooie, unieke mailadressen.
  • Wees wantrouwend bij het verwerken van nieuwe mail. Internetcriminelen worden steeds slimmer. Lang niet alle pishingmails hebben lachwekkende teksten vol taalfouten. Er zijn echt geen onbekende oma’s in een ver buitenland die je spontaan vijf miljoen dollar nalaten. Maar voorbeelden die je aan het twijfelen kunnen brengen, zijn bijvoorbeeld een track en trace code van een postzending aan jou….? Mensen zijn van nature nieuwsgierig. Dit bedwingen, helpt!
  • Wij kregen laatst een zeer geloofwaardige mail van de RABO bank. Maar we zijn bij de ING. Denk na. Het CJIB mailt ook niet.
  • “Warning! If you get a mail with a link to see the newest picture of Justin Bieber; don’t click! It’s the newest picture of Justin Bieber!”
  • En de bank: die mailt je nooit. Hang op, klik weg, bel uw bank!

spam

We hopen dat deze blog mensen helpt om weer per mail in contact te komen als het oude nospam@ mailadres niet meer werkt, en om mensen wat extra bewust te maken hoe we met z’n allen het mailverkeer wat veiliger kunnen maken en die vervelende spammerds wat lastiger.